SpinneMouche
a besoin de vous

5w

La pMP[*], en action !!!

Voici quelques images prises lors de notre action guérilla ludique de réappropriation citoyenne de l’espace public avec des milliers de rubans colorés!

La fête n’est pas fine, il est encore temps d’y participer ou de la continuer, voir plus bas.

Bienvenue !!! Welkom !!!

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Le collectif Kadanja et Patrimoine à Roulettes dans le cadre de SuperVlieg/SuperMouche, vous proposent de travailler ensemble avec les gens du quartier et les associations en proximité du Parc de Forest. Nous recherchons environ 200 personnes bénévoles pour nous aider à rendre l’édition 2016 inoubliable et faire la part belle au rêve et à la créativité des petits, avec du théâtre, de la danse, de la musique, des installations artistiques… sur l’herbe et dans les arbres.

Quel est le but?
–     Créer ensemble avec le quartier la scénographie de SuperVlieg SuperMouche.
–   Tisser (littéralement :)) des liens entre différents associations de Forest, Saint-Gilles, néerlandophones, francophones, enfants, parents, artistes, tout le monde, venez, de manière conviviale, créer votre propre chef d’oeuvre !!!

Nous recherchons environ 200 personnes bénévoles pour nous aider à rendre l’édition 2016 inoubliable et faire la part belle au rêve et à la créativité des petits, avec du théâtre, de la danse, de la musique, des installations artistiques… sur l’herbe et dans les arbres.

Tu as envie de bourdonner comme une vraie SuperVliegSuperMouche ? Nous avons hâte de faire connaissance avec toi !

Envoie tes coordonnées par email à  kids@wiels.org ou en téléphonant au 02 340 00 52

Ou mieux encore en t’inscrivant ici.

 

 

 

SPINNEMOUCHE

Wijkorganisaties en buurtbewoners van Sint-Gillis en Vorst creëren vrolijke en fantasierijke artistieke ingrepen in hun publieke ruimte via een proces van co-creatie waar kunstenaars inspireren en vooral de creativiteit van de deelnemers stimuleren. Het is een sociaal-artistiek project rond gerecupereerde stoflinten als basismateriaal waarmee letterlijk en figuurlijk verbindingen worden gemaakt.

Startend in maart 2016 gaat het Nederlandstalig collectief Kadanja uit Brussel samen met het Franstalig kunstenaarscollectief Patrimoine à Roulettes aan de slag in de wijken rond het Park van Vorst met kilometers lint voor artistieke interventies in de publieke ruimte. Bedoeling is om via creatieve workshops toe te werken naar een apotheose moment op zondag 12 juni 2016 wanneer het kinderkunstenfestival SuperVliegSuperMouche (SVSM) in het Park van Vorst landt. Het project SpinneMouche heeft als uiteindelijk doel om honderden lintencreaties samen te brengen en reuze spinnenwebben te weven met duizenden linten om de verschillende groepen die meewerken met mekaar te verbinden maar ook om de bovenlokale bezoekers te verwelkomen op SuperVliegSuperMouche en deze “vliegjes” te vangen in hun kleurrijke stadstuin, het Park van Vorst. Op de festivaldag zelf evolueert de scenografie verder dankzij de bewoners en de festivalbezoekers die uitgenodigd worden om het park een metamorfose te laten ondergaan.

In het voorjaar 2016 nodigen Kadanja en Patrimoine à Roulettes (CV in bijlage), buurtbewoners en wijkorganisaties uit om deel te nemen aan workshops die georganiseerd worden op plaatsen en tijdstippen die het best aansluiten met de te bereiken doelgroepen. Inspraak en dialoog als middel om de gedragenheid te vergroten. De opzet is steeds dat we de deelnemers ertoe aanzetten langzamerhand zelf te ontdekken hoe je eigen ideeën omzet in kunstwerken met als basismateriaal: ‘linten’. Dit materiaal is ruim voorradig als gratis afvalmateriaal in de textielsector. Het is een eenvoudig te bewerken materiaal dat snel een feestelijke sfeer creëert. Het is een materiaal waar iedereen – jong of oud, man of vrouw,… – een eigen kunstwerk mee kan maken (inspiratiefoto’s in bijlage).

Alle lintencreaties worden in de publieke ruimte aangebracht tot wanneer het kinderkunstenfestival SVSM 2016 écht begint. Zo zorgt het project SpinneMouche niet alleen een visueel en levendig uithangbord in de wijken rond het park maar vooral een letterlijke verbinding tussen verschillende wijkorganisaties en buurtbewoners.

Een essentieel onderdeel van elke workshop is het bespreken en organiseren van de verantwoordelijkheid van de makers, aangezien de creaties in de openbare ruimte worden achtergelaten. Ze dienen samen te werken en in te staan voor de zorg. Dit houdt praktisch in: • Regelmatig passeren voor een stand van zaken
• Reparaties bij beschadiging
• Weghalen wanneer het niet meer te redden is (zelf opruimen dus)
• Openstaan voor uitbreiding door spontane initiatieven

De inwoners van St-Gillis en Vorst zullen bijgevolg in het voorjaar van 2016 een warme golfstroom aan fantasierijke artistieke ingrepen in de openbare ruimte kunnen ontdekken. De gemaakte “lintenkunstwerken” worden verhuisd naar het Park van Vorst waar ze een onderdeel worden van de scenografie van het kinderkunstenfestival SVSM. Wanneer buurtbewoners aankomen op het festivalterrein zullen ze de sfeer waarin ze terechtkomen (de ‘scenografie’) onmiddellijk herkennen als iets dat uit hun wijk afkomstig is.

Ook op de dag van het festival zelf versieren we samen met de buurtbewoners, niet alleen het park, maar ook de bezoekers van het festival met vrolijke linten. Een “buurtlintje” als toegangs/verwelkomingsbandje op het gratis festival. De bezoekers worden op hun beurt uitgenodigd om het park verder mee te transformeren tot een gigantisch lintenspinnenweb. Op deze manier willen we letterlijk de buurtbewoners en de festivalbezoekers met mekaar in contact brengen. Meer dan ooit zullen linten verbindingen maken… en werken we met Brusselaars en niet-Brusselaars samen mee aan een duurzame en vrolijke stad.
*SuperVliegSuperMouche wordt gecoördineerd door WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst, in samenwerking met de Gemeente Sint-Gillis, de Gemeente Vorst en de Franstalige en Nederlandstalige Culturele Centra (GC Pianofabriek, GC Ten Weyngaert, BRASS, Jacques Franck). SVSM is hét Brusselse kinderkunstenfestival waar meer dan 50 sociale, culturele en artistieke partnerorganisaties hun krachten bundelen om een tweetalig en intergemeentelijk kinderkunstenfestival op poten te zetten dat gratis is en plaatsvindt in de openbare ruimte, met name het Park van Vorst. SVSM, wil echter geen ééndagsvlieg zijn en stimuleert daarom het samenbrengen van diverse groepen via een hele resem voortrajecten die uitmonden in een toonmoment op het festival. Zo maken vele kleintjes, één groot gezamenlijk project waar ieder zijn deel van het verhaal uitwerkt. Het festival fungeert als catalysator zonder dat alle projecten ten dienste staan van het festival maar eerder een verdieping betekenen van de eigen doelstellingen en werking van de partners.
Je mag je op de festivaldag verwachten aan een magische dag met meer dan 60 verrassende voorstellingen en workshops in het groen : van acrobatie, dans, openluchttheater, muziek (luisteren en maken), openluchtfilm, een speciale hoek voor de allerkleinsten, magische interventies door kunstenaars, knotsgekke animatie, tot plaats om te bouwen, knutselen, dromen, picknicken en spelen. SVSM is een duurzaam festival dat gebruik maakt van zoveel mogelijk kringloopmateriaal, de bar is fairtrade, de catering is hoofdzakelijk bio en voorzien door sociale economieprojecten. Meer dan 200 vrijwilligers steken de handen uit de mouwen samen met meer dan 100 stafmedewerkers van de verschillende organisaties. (supermanifest in bijlage)
http://www.supervliegsupermouche.be

RelatedPost

Leave a Reply