1060 Faces # 002

946754_10153970400191665_6298714847370586349_n

“Maar tegenwoordig zijn zelfs de zwakkeren bereid om de zwakkeren op te eten. Dan is het respect voor het wezen van de mens zoek.” Uman

 

946754_10153970400191665_6298714847370586349_n

Sint-Gillis trekt sinds jaar en dag schilders, acteurs en muzikanten aan. Zanger en DJ Original Uman is één van hen. Hij groeide op in Matongé in Elsene, maar heeft zijn hart intussen verloren aan Sint-Gillis. “De sfeer is hier bijzonder, dit is het hart van Brussel.”

Ik ontmoet Original Uman in de bar la Licorne; een inspirerende, gezellige bar waar expo’s, jazzconcerten, feestjes en kerstmarkten worden georganiseerd. De barvrouw is van l’Ardèche, een streek in het zuiden van Frankrijk. Aangename , rustige muziek weerklinkt doorheen dit café. [Vorstsesteenweeg 61 in Laag Sint-Gillis, vlakbij Hallepoort]
Manuel Istace liep school in de Charles Jansensschool in Matongé. Door zijn vele Afrikaanse vrienden raakte hij gefascineerd door “zwarte muziek” zoals reggae en hiphop. De uitbater van de muziekwinkel L’Arlequin die destijds in Elsene gevestigd was, dompelde Uman helemaal onder in de wereld van de reggaemuziek. De bal ging aan het rollen en Uman startte een soundsysteem en werkt hierbij samen met soundsysteem ‘Selecta Killa’.
Daarnaast studeerde hij ook schilderkunst aan de Ecole des Beaux Arts. In L’Arlequin hangt een permanente collectie van zijn werken. Op instagram vind je recente werken onder de naam #umanplastic

        uman s wrok 2                                          Uman's work

        Drawing of Sade.                                                               Drawing of Otis Redding.

Uman noemt Sint-Gillis het hart van Brussel. “Het is een linkse gemeente, waar je nergens een gevoel van onveiligheid hebt. Je hebt Hoog-Sint-Gillis waar de mensen een redelijk hoge levensstandaard hebben, maar ook in laag Sint-Gillis probeert men de levensstandaard te verhogen.” Dit door projecten gecoördineerd door Pianofabriek , de bibliotheek en wijkwerkingen. De organisatie CEMôme organiseert ook huiswerkbegeleiding in veel scholen.

Net als de talloze artiesten is deze gemeente ook een doolhof van restaurantjes. Voor het eten van een hapje geeft Uman toch de voorkeur aan Sale Pepe Rosmarino in de Berckmansstraat, maar ook aan La Braise aan het Voorplein van Sint-Gillis.
Uman woont erg graag in Sint-Gillis. “De sfeer onder de mensen is bijzonder. Weinigen denken hier enkel in termen van eigenbelang. Ik hoop dat dit zo mag blijven. Toch is het hier evengoed ‘Bobo-land’.” ‘Bobo’ wordt in Sint-Gillis gebruikt om iemand aan te duiden die bourgeois-bohème is. De Franse zanger Renaud zingt sarcastisch dat Bobo’s ‘er trots op zijn dat ze veel belasting betalen en dat hun kinderen op hun zesde De Kleine Prins hebben gelezen.

Umans muziek is politiek gekleurd, maar evengoed zingt hij over liefde en grappige dingen. In het lied “Sans frontières” bijvoorbeeld uit hij zijn begrip voor mensen die moeten vluchten voor geweld. Uman is enigszins ongerust over wat nog zal komen: “We leven in een onderdrukkend systeem dat mensen niet als mens bekijkt. Het systeem maakt zich enkel zorgen over winst. Hedendaagse politici hollen het sociaal beleid uit. Ik ben bang hoe de toekomst er voor mijn kinderen zal uitzien, ja zelfs voor mezelf. Als ik oud en eenzaam ben, zal de maatschappij dan nog voor mij zorgen? Of zal ze me laten sterven? Ik hoop dat we weer solidair worden. Elke maatschappij of groep van mensen telt sterke en zwakke individuen. Iedereen is nodig om een perfect geheel te maken. Maar tegenwoordig zijn zelfs de zwakkeren bereid om de zwakkeren op te eten. Dan is het respect voor het wezen van de mens zoek.”

Nel Coussement

Uman himself

Picture by Cendra Smith

Art by UMAN

(At the left: selfportait)

 

 

 

RelatedPost

Comments

Leave a Reply