De Pomp

o-1

il_570xN.713572954_kvlf

“Een toffe buurt”, zegt mijn zopas uit Marokko aangekomen vriend! Echt gezellig op het terrasje en allemaal jonge en aangename mensen die hier samenkomen!

Ja, de pomp was jarenlang een benzinestation

met garage voor herstellingen van het merk ‘Chevron’ zeg ik. Toen het verbod kwam om hier in de buurt nog autobrandstof te verkopen, stond het gebouw jaren te verkommeren. Nochtans was de ligging perfect: het kruispunt van de Waterloosesteenweg met de Taminesstraat en de Adolphe Demeurstraat.

o-2

‘Sluiten voor de veiligheid en tegen het ontploffingsgevaar’, had de overheid gezegd. Zo zijn er 3 andere stations dicht, hier in Sint-Gillis. Het bekendste station lag in de Munthofstraat. Ook daar zijn ze nu werken aan het uitvoeren. Het lijkt op een toekomstig aantrekkelijk kantoor of een winkel…wie zal het weten?

Bepaalde stations hadden een klantenbindend systeem, vooral SECA. Dit nu verdwenen benzinemerk gaf bonnetjes waarmee je alle soorten huisbenodigdheden aan een lage prijs kon kopen.

e9a7a3f296e331727d14ff2a1ed404b7

Inderdaad herinnert zich mijn vriend:

“De autobestuurder was koning. De pompist vulde jouw autotank, controleerde het oliepeil, keurde de bandendruk en zelfs reinigde zorgvuldig de voorruit. EN je kreeg nog bonnetjes ook.” “De beste herinnering,” zegt mijn vriend, “was nieuwjaar 1969. Ik tankte EN kreeg een mooie portefeuille als geschenk. Ik heb ze nu nog.”

“Die luxe is voorbij”, zucht ik. De stations die nog in Sint-Gillis bestaan hebben nu de leuze: “Alles wat je zelf doet, doe je beter”. Alleen de pompist ondervond het grootste profijt van deze evolutie.

Stephanie Lecocq

In elk geval, we hebben niet te klagen met ‘De Pomp’ of ‘La Pompe’. De op- en afrit is nu een gezellig en ruim zomerterrasje met enkele bomen. Het atelier is nu een leuke eethoek. Het cliënteel wordt extra verwend: ontbijt, lunch, brunch, versnaperingen,… kortom alles wat je hartje lust. De concurrenten op het rondpunt verliezen daardoor klanten.

café-de-la-pompe-1

“Inderdaad”, bevestigt mijn vriend. “Maar hier heb je keuze te over, wat een luxe.”

Stephanie Lecocq

En amper 80 jaar terug was een pomp een middel om water uit de kraan te krijgen. Wie herinnert zich nog de waterpomp?

De tijden zijn veranderd.

Foto’s Stephanie Lecocq

RelatedPost

Comments

Leave a Reply